RETRO SPECIÁL: HE-MAN AND MASTERS OF THE UNIVERSE

Je tomu už 33 let, kdy Mattel světu uvedl první figurku z řady He-Man a Vládci Vesmíru (He-Man and Masters of the Universe). Od té doby si získali nespočet fanoušků napříč celým světem. Na značce se usilovně pracovalo již od roku 1980, nemalou část v tom sehrál i komerční úspěch hraček na motivy Star Wars.


Všechny původní akční figurky vycházely i s mini komiksy, které vyprávěly celkový příběh a uváděly jednotlivé charaktery. V jednom z prvním komiksů je He-Man kočovný barbar, putující po světě Eternia. Eternia se vzpamatovává z následků velké války, která zpustošila civilizaci jenž kdysi na planetě vládla, ale zanechala po sobě velké množství vyspělé techniky a magických zbraní.  

Události velké války otevřeli bránu mezi dimenzemi, což umožnilo vpád válečníka Skeletora do Eternie. Jeho hlavním záměrem bylo dobytí tajemného Hradu Grayskull, "pevnosti plnou tajemství a neuvěřitelné moci". Ten, kdo ovládne kontrolu nad Hradem Grayskull získá sílu, aby se stal vládcem vesmíru.


Kreslený seriál na motivy Vládců Vesmíru se vysílal v letech 1983–1985 a byl produkován společností Filmation. Přes omezené animačních techniky, které byly použity k výrobě se He-Man and Masters of the Universe stali fenoménem. Seriál byl pozoruhodný pro prolomení hranice cenzury, které přísně omezovaly narativní rozsah dětského televizního programu v 70 letech v USA. Poprvé v kresleném seriálu mohl svalnatý super hrdina skutečně udeřit pěstí do chudáka zlosyna, aniž by to bylo bráno jako podněcování agrese u dětí.

Animovaný seriál přivedl k životu i velkou spoustu nových charakterů, které do té doby neměli svou podobu předem danou ve formě figurek. He-Man a jeho dobrodružství se setkal s velkou oblibou a pomohl Mattelu k jeho nynější pozici, jako jedné z největších společností na výrobu hraček. Celkem bylo odvysíláno 65 epizod. Posléze následoval sequel She-Ra: Princess of Power.

V roce 2002 dochází k remaku televizního seriálu, který je vysílán televizní stanicí Cartoon Network. Premiéra je vysílána 16. srpna 2002.
Na rozdíl od předchozí řady, tato verze seriálu působila více futuristicky. I
zde je představeno několik nových postav, seriál měl větší zaměření na příběh a to včetně původů pro každou postavu. Zároveň se startem seriálu dochází i k obnovené produkci hraček, jejichž design má na starosti studio Four Horsemen. Nové figurky mají vetší počet kloubů a mnohem vetší možnosti artikulace než předchůdce. Design se stále drží předlohy, zároveň má však modernější "look", schůdnější pro nové milénium. Věrnost k původnímu designu figurek zapříčinila jejich velkou popularitu u sběratelů, nicméně to samo o sobě naznačuje, že sběratelé si žádali kvalitnější kousky. 

Tato teorie byla potvrzena v návaznosti na přerušení výroby pro masový trh. Společnost NECA sáhla k bezprecedentnímu kroku a pokračovala ve výrobě v podobě mini sošek s neuvěřitelným citem pro detail. Mini statue od Neca si tak mohli sběratelé umístit hned vedle akčních figurek od Mattelu a esteticky si nepřekáželi, viz. obrázky (Neca mini statue je v pravo). Fanoušci série tak měli možnost doplnit své sbírky o další postavy, které jim chyběli v podobě zrušené série akčních figurek, než byla výroba ze strany Necy definitivně ukončena.
Podle rozhovoru se zástupcem Mattelu na fan stránce he-man.org, Neca se nabídla produkovat plně kloubové akční figurky pro Mattel, ale bylo jí to odepřeno. Místo toho jim byla povolena jen a pouze výroba sošek a bust.

 
Masters of the Universe Classics 
V roce 2007 započala reinkarnace He-Mana a o rok později byla představena nová akční figurka na "veletrhu všech nerdů", Comic Con v San Diegu. První oficiálně představenou figurkou byl King Grayskull. Postava, jenž je předchůdcem He-mana a která se objevila v jedné epizodě seriálu He-Man a Masters of the Universe z roku 2002. Jako většina limitovek, byl opatřen speciálním balením a prodáván pouze na Conu.  

Nejnovější série byla designována přesně podle klasických figurek z 80 let a s ještě větší pohyblivostí, než všichni její předchůdci. O sculpt se stará opět firma Four Horsemen. Masters of the Universe Classics (motuc) obsahují charaktery ze všech období. Jsou tu zastoupeny všechny originálně vydané figurky z let osmdesátých, dále série She-Ra: Princess of Power, New Adventures of He-man i doposud nevydané postavy z obou hlavních televizních seriálů. Motuc se nesoustředí jen na hlavní postavy a tak mohli vzniknout i figurky z odlišných prostředí. Jedné dal i podobu Stan Lee, aneb čestný prezident Marvel Comics. Přichazejí i první double packy se super hrdiny ze světa DC Comics. Dále pak vznikli i figurky podle původních a neschválených artworků.  
 

Masters of the Universe Classics překonal původní sérii z roku 1980. Vyrábí se dodnes a nepřetržitě po dobu 7 let. Což z ní dělá jednu z nejdelších sérií na poli akčních figurek pod jednou značkou. Za tu doby vyšlo více než 160 různých postav, bojové techniky a dokonce i nového Hradu Grayskull. To vše bylo vyrobeno od svého uvedení na trh v srpnu 2008. DC Comics posléze začalo vydávat nové komiksy, které přilákali i nové fanoušky. Dále mini komiksy, jenž jsou speciálně tištěné pro balení s figurkami. Nové figurky se dají objednat jen ze zahraničí, buď přímo od Mattelu nebo z BigBadToyStore. U nás jsou stejně jako za komančů nedostupné. :)




Sdílet na Google Plus

Autor: Opticus

Chcete se dozvědět víc o autorovi tohoto článku? Pak není nic snazšího, sekci s autory najdete ve spodní části stránky.
    Blogger Komentář
    Facebook Komentář

2 komentářů:

  1. https://www.facebook.com/308361412523189/photos/pb.308361412523189.-2207520000.1454412130./361730740519589/?type=3&theater moje sbírka nejen he-man

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář